Najnowsze artykuły

Schudnij: 8 przepisów na niskokaloryczne...

Schudnij pysznie: 8 przepisów na niskokaloryczne desery Pomysły na urodę / Dieta i odżywianie Przygotowujesz się do lata? My też!...

Czytaj Więcej
Z jakimi butami nosić jeansowe...
2 października 2023
Salon piękności w domu: 25...
1 października 2023
22 modne modele sukienek...
22 września 2023

Które produkty spożywcze powinny być przechowywane w lodówce, a które w szafce

Które produkty spożywcze powinny być przechowywane w lodówce, a które w szafce

Pomysły na urodę /... Diety i odżywianie

Podczas gdy trzymanie niektórych produktów w lodówce jest najlepszym sposobem na zachowanie ich świeżości, w rzeczywistości może to mieć odwrotny skutek i niewiele osób o tym wie. Zebraliśmy więc listę najczęściej przechowywanych w domu produktów spożywczych i przypisaliśmy je do odpowiednich miejsc, w których możesz je przechowywać - lodówki lub szafki kuchennej.

Jaja: lodówka



Eksperci ds. standardów żywności zalecają przechowywanie ich w lodówce, ponieważ ryzyko zakażenia salmonellą wzrasta wraz ze zmianami temperatury, co może mieć również wpływ na jakość i smak. Ponieważ niektóre przepisy wymagają gotowania jajek w temperaturze pokojowej, dobrze jest wyjąć je na kilka godzin przed gotowaniem.

Chleb: szafka.



Bochenek chleba w lodówce bez powietrza szybciej się "zestarzeje" niż w chlebaku. Użyj torebki i przechowuj chleb w chłodnym, suchym miejscu, aby zachować jego świeżość.

Kawa: szafkaJeśli

chodzi o przechowywanie strategicznej rezerwy kofeiny, niektórzy mówią, że lodówka jest najlepszym miejscem, a niektórzy sugerują zamrażarkę. Jednak inne zapachy z lodówki mogą być po prostu wchłaniane przez kawę, więc jeśli cenisz ten napój za jego subtelny smak, nie przechowuj go w lodówce.

Masło: szafkaZdziwiony

? Tak, ale biorąc pod uwagę, że masło jest produkowane z produktów mlecznych, nie zepsuje się, jeśli będziesz je trzymać w lodówce przez kilka dni. O ile oczywiście w kalendarzu nie ma wyjątkowo gorącego lata. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia również, że masło jest mniej podatne na rozwój bakterii. Dobra wiadomość dla tych, którzy frustrują się próbując rozsmarować zamrożone masło na tostach.

Ser: lodówkaSer



szybko się psuje, ponieważ jego wysoka zawartość białka działa jak źródło energii dla rozwoju bakterii

.

Miękkie sery, takie jak mozzarella czy ser kozi mają najkrótszy okres przydatności do spożycia, ponieważ mają niską zawartość soli. "Sery średnie": cheddar, edamame i gruyere również najlepiej przechowywać w lodówce, ponieważ zimno "utrwala" ich kwasowość i smak. Twarde sery, takie jak parmezan i manchego, można przechowywać w szafce, ponieważ mają niską zawartość wilgoci i dzięki temu są mniej podatne na rozkład. Jednak po otwarciu lub pokrojeniu ser jest narażony na działanie mikroorganizmów znajdujących się w powietrzu i powinien być przechowywany w lodówce. Swoją drogą, czy wiecie, że sery pleśniowe są polecane jako zdrowe śniadanie?

Sosy sałatkowe, ketchup i majonez: lodówkaŚwieże

jaja i śmietana w tych produktach mogą się łatwo zepsuć. Najrozsądniej jest przechowywać je w lodówce. Ketchup powinien być przechowywany w lodówce, ponieważ w warunkach chłodniczych zachowuje świeżość.

Wino: LodówkaPomijając

fakt, że kieliszek białego wina w temperaturze pokojowej nie jest apetyczny, wino po otwarciu najlepiej przechowywać w lodówce - nawet czerwone. Dzieje się tak, ponieważ utlenianie powoduje rozkład, który zamienia wino w ocet. Przechowywanie go w pozycji pionowej, z korkiem, zmniejsza ekspozycję na tlen i spowalnia proces utleniania. Pamiętaj tylko, że alkohol (zwłaszcza wino) nie tylko rujnuje jakość snu, ale także zmniejsza ilość snu nocnego i zawiera dużo kalorii.

Pomidory: szafaProsto



jak z masłem, ale eksperci mówią: przechowywanie ich w lodówce to pewny sposób na zrujnowanie smaku i konsystencji tego popularnego produktu

.

Aby zachować smak, przechowuj je w temperaturze pokojowej.
Przeczytaj więcej artykułu Powiedz znajomym: Subskrybuj magazyn:
  • Przeczytaj także
  • komentarze