Najnowsze artykuły

Schudnij: 8 przepisów na niskokaloryczne...

Schudnij pysznie: 8 przepisów na niskokaloryczne desery Pomysły na urodę / Dieta i odżywianie Przygotowujesz się do lata? My też!...

Czytaj Więcej
Z jakimi butami nosić jeansowe...
2 października 2023
Salon piękności w domu: 25...
1 października 2023
22 modne modele sukienek...
22 września 2023

12 zdrowych produktów wzmacniających układ odpornościowy

12 zdrowych produktów wzmacniających układ odpornościowy

Pomysły na urodę Dieta i odżywianie

Niestety, lato wkrótce się skończy, a wraz z nim przeziębienia, deszcze i przeziębienia. Nadszedł czas, aby zacząć myśleć o sposobach na wzmocnienie układu odpornościowego, abyś był gotowy stawić czoła jesieni. Co powiesz na smaczne menu? Przyjrzyjmy się kilku dobrym produktom spożywczym, które mogą pomóc wzmocnić układ odpornościowy.

1. Owoce cytrusowe

Wiele osób stara się spożywać tę ważną witaminę C, gdy są przeziębieni, ponieważ pomaga ona wzmocnić układ odpornościowy. Uważa się, że zwiększa ona liczbę białych krwinek, kluczowego czynnika zwalczającego infekcje. Nasze ciała nie są w stanie wytwarzać własnej witaminy C i nie mogą długo przechowywać tej, którą otrzymujemy z pożywienia. Dlatego tak ważne jest jej codzienne uzupełnianie, a owoce cytrusowe mogą w tym pomóc. Najczęściej jemy cytryny, pomarańcze, mandarynki i grejpfruty, ale na półkach sklepowych można znaleźć wiele innych owoców cytrusowych. Przy takiej różnorodności łatwo jest dodać witaminę C do codziennej diety w postaci owoców cytrusowych lub świeżo wyciśniętego soku. Innym powodem, dla którego warto wzbogacić swoją dietę o owoce cytrusowe jest fakt, że są one jednymi z najbardziej korzystnych dla skóry pokarmów.


2. Czosnek

Od czasów starożytnych ludzie zwalczali infekcje czosnkiem. Nawet w legendach o wampirach i wilkołakach czosnek stał się wiernym obrońcą człowieka! Według badań amerykańskich naukowców czosnek może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i spowolnić pogrubienie tętnic. Nie należy jednak jeść zbyt dużo czosnku i nigdy nie spożywać go na pusty żołądek, ponieważ podrażnia on błonę śluzową żołądka.


3. Brokuły

Ta niesamowita kapusta zawiera imponującą ilość witamin A, C i E. Brokuły są również bogate w przeciwutleniacze i są zalecane jako pokarm ze względu na wysoką zawartość błonnika. Aby w pełni wykorzystać jego właściwości, należy go jak najrzadziej gotować i spożywać na surowo. Chociaż, jeśli gotować go przez 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie, danie będzie smakować lepiej. Brokuły można wykorzystać do przygotowania zdrowych i wykwintnych przysmaków, które nadają się nawet na romantyczną kolację.


4. Arbuz

Arbuzy już zaczęły pojawiać się na półkach sklepowych i to świetnie, bo ten soczysty owoc jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Arbuz jest uważany za naturalne lekarstwo na gorączkę, a lekarze udowodnili wiele innych korzyści zdrowotnych. W szczególności arbuzy są stosowane jako środek moczopędny i wzmacniający jelita. Ale arbuz jest trudny: w dużych ilościach działa jak środek przeczyszczający. Bez względu na to, jak bardzo chcesz pochłonąć arbuza za jednym razem, ogranicz swój apetyt. Spróbuj przygotować niskokaloryczny deser z arbuza!


5. Czerwona papryka

może Cię zaskoczyć, ale zawiera dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Są również źródłem beta-karotenu. Jak wspomnieliśmy powyżej, oprócz wzmocnienia układu odpornościowego, witamina C pomaga poprawić zdrowie skóry. Między innymi beta-karoten poprawia również stan skóry, a także pomaga utrzymać dobry wzrok.


6. Imbir

Jest to kolejny produkt, który ludzie często spożywają podczas choroby. Pomaga zmniejszyć stan zapalny i ból gardła, a czasami usuwa nudności. Imbir wywołuje efekt rozgrzewający ze względu na zawartość gingerolu, substancji związanej z kapsaicyną w ostrej papryce. Jedz imbir z ulubionym sushi lub dodawaj go do herbaty.


7. Zielona herbata

Mówiąc o herbatach, zarówno zielona, jak i czarna herbata zawierają flawonoidy (rodzaj przeciwutleniaczy). Ale zielona herbata jest bogata w inny silny przeciwutleniacz (galusan epigallokatechiny lub EGCG), który wzmacnia układ odpornościowy. Proces fermentacji czarnej herbaty niszczy duży procent EGCG. Z drugiej strony, zielona herbata nie jest fermentowana, więc EGCG zostaje zachowane.


8. Nasiona słone

cznika Nasiona słonecznika są bogate w witaminy B6 i E, fosfor, a także magnez. Surowe nasiona słonecznika zawierają więcej tych substancji niż prażone. Zawsze ostrożnie obieraj nasiona z łupin. Nigdy nie myj nasion słonecznika zębami, ponieważ psuje to zęby.


9. Dynia

Czy wiesz, że kilogram dyni zawiera pięć razy więcej karotenu niż kilogram marchwi? To prawda, marchewki są niezasłużenie reklamowane jako najbogatsze w keratynę. Dzięki swoim dobroczynnym właściwościom, jedzenie dyni pomaga organizmowi przyspieszyć gojenie się ran. Warto więc skosztować pysznych dań z dyni.


10. Owoce

morza Krab, homar i niektóre skorupiaki zawierają cynk. Pierwiastek ten jest potrzebny naszemu organizmowi do funkcjonowania komórek odpornościowych. Ale uwaga: zbyt duża ilość cynku może osłabić układ odpornościowy. Nie przesadzaj z owocami morza.


11. Kiwi

zawiera ogromną ilość niezbędnych składników odżywczych: potas, związki kwasu foliowego i witaminę C. Kiwi ma wiele korzyści zdrowotnych - na przykład jest używane do rozjaśniania zębów w domu.


12. Czarna czekolada

Najsmaczniejsze zostawiliśmy na deser. Lubisz czekoladę, prawda? Cóż, mamy dla ciebie dobrą wiadomość! Rozkoszuj się kawałkiem ciemnej czekolady, ponieważ zawiera ona teobrominę, która jest szeroko stosowana w medycynie do zwalczania chorób układu oskrzelowo-płucnego. Ale nie daj się ponieść emocjom, ponieważ zbyt duża ilość teobrominy jest szkodliwa. Ilość tej substancji w jednej tabliczce czekolady nie jest szkodliwa dla człowieka, ale należy uważać i nie jeść czekolady zbyt często. Nawiasem mówiąc, owoce cytrusowe również zawierają teobrominę w znacznie większych ilościach. Dlatego lekarze zalecają, aby nie poddawać się modnej obecnie diecie grejpfrutowej. Pamiętaj o złotej zasadzie zdrowia: "Wszystko z umiarem jest dobre".



Należy jednak pamiętać, że każdy z nas jest inny, więc nie ma jednej uniwersalnej diety. Zawsze skonsultuj się z lekarzem, jeśli odczuwasz dyskomfort po spożyciu niektórych pokarmów.

To tylko niektóre z korzyści zdrowotnych różnych produktów. Dobrym pomysłem jest również wzbogacenie diety o szpinak, jogurt, migdały, papaję, dania drobiowe itp. Bądź więc zdrowy i wybieraj tylko najzdrowszą żywność!

Omów artykuł Powiedz znajomym: Subskrybuj magazyn
  • Przeczytaj także
  • Komentarze są wyłączone