Najnowsze artykuły

To może być największy mit dotyczący...

Wiesz, jak to jest: Osoba przeprowadzająca wywiad (np. ja) pyta gwiazdę, w jaki sposób jej skóra wygląda tak gładko i promiennie przez cały czas, i...

Czytaj Więcej

Jak zrobić swój własny olejek ziołowy?

Kiedy zbliżają się święta, zawsze staramy się wymyślić oryginalne, niedrogie, ale osobiste prezenty, które moglibyśmy podarować wyjątkowym przyjaciołom, rodzinie i innym osobom, które sprawiają, że nasze życie jest tak wspaniałe przez cały rok (jak nasz fryzjer!). Kilka lat temu zaczęliśmy robić olejki ziołowe na prezenty. Ludzie zdawali się je uwielbiać (albo to, albo starali się nie ranić naszych uczuć). Ale ponieważ sami ich próbowaliśmy i lubiliśmy je, jesteśmy pewni, że nas nie okłamywali.

Czytaj również: Olejowanie włosów - efekty >>

Wiele z tych rzeczy, którymi możesz nasycić olej, możesz już mieć, lub możesz je nabyć za darmo od sąsiadów i przyjaciół. Pozostaje więc zakup oliwy (oliwa z oliwek extra virgin jest powszechnie uważana za dobrą okazję w cenie 10zł za 500 mililitrów; mają też olej z krokosza barwierskiego) i kilku buteleczek (zestaw dwóch butelek na oliwę i ocet za 6zł). Cały prezent będzie Cię kosztował niecałe 15zł za jeden prezent. A za swoją kreatywność dostaniesz bonus w postaci "OOHS i AAHS".

Jak przygotować oliwę z ziołami:

  • Wybierz zioła i przyprawy. Jeśli wybierasz zioła z ogrodu, najpierw je umyj i osusz. Możesz je wysuszyć na papierowych ręcznikach lub włożyć na kilka minut do piekarnika na najniższą temperaturę.
  • Zioła powinny być lekko obite (rozetrzyj je w palcach), aby lepiej uwolnić ich aromaty.
  • Dodaj oliwę do niereaktywnego rondla i podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie lekko bulgotać. Gotuj przez około 5 minut, ciągle mieszając, aby zapobiec przypaleniu.
  • Zdejmij rondel z ognia i pozostaw olej do ostygnięcia.
  • Dodaj zioła i przyprawy do czystego słoika z oliwą z oliwek.
  • Używając lejka, wlej oliwę do słoika. Szczelnie zamknij słoik i przechowuj go w lodówce.
    Uwagi:Zacznij od lekkiego, bezsmakowego oleju, takiego jak krokoszowy, słonecznikowy lub rzepakowy. Te mniej silnie aromatyzowane oleje są mniej nietrwałe i pozwalają na uzyskanie bardziej wyrazistego smaku ziół. Oliwa z oliwek stanowi dobrą bazę do infuzji dla niektórych ziół, ale ma tendencję do szybszego jełczenia.

Przechowuj swoje oleje w lodówce.

Oliwa z oliwek zachowuje trwałość przez około miesiąc, inne oleje pozostają świeże przez około dwa miesiące.

Czosnek niesie ze sobą dodatkowe ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym, więc jeśli nie masz doświadczenia w przygotowywaniu naparów, trzymaj się z dala od czosnku.